A Voiz Hangoskönyvtár világa – miért érdemes hangoskönyvet hallgatni?

A hangoskönyvek mind a technika fejlődése, mind a mélyülő járványhelyzet nyomán egyre népszerűbbé válnak. Ennek folyamatáról, illetve a hangoskönyvek mindennapi használatának építő jellegéről mesélek. Végül bemutatok egy hazai, felfutóban lévő hangoskönyv-mobilapplikációt.

Ahogy egyre több szülő a karrierépítés felértékelődése miatt mesekönyv felolvasása helyett inkább elindít egy rajzfilmet, hogy gyermekét lekösse, úgy nehezebbé válik a műveltség, irodalom szeretetének átadása a felnövő generáció számára. Azonban a technika fejlődése alternatívát tud nyújtani azzal, hogy hangoskönyvek által bevezetheti a hallgatóságot a mindennapi olvasás élményébe, és felkeltheti érdeklődését a szépirodalom és az ismeretterjesztő tartalmak világa iránt. Tehát a hangoskönyveknek egyáltalán nem célja a könyvek forgatásáról való leszoktatás. Sőt, olyan helyzetekben is alternatívát kínálnak a művelődésre, ahol egyébként nem lenne lehetőségünk hagyományos olvasásra. Többek között ilyenek lehetnek az alábbiak, melyek listázása közben valamennyien kedvet kaphatunk a hangoskönyvekhez. (A példának hozott tartalmak a Voiz Hangoskönyvtár mobilapplikációban mind megtalálhatók, mely alkalmazást a cikk végén mutatom be.)

Közlekedés

Ha éppen utazunk, vagy a reggeli nagy forgalomban ragadtunk, mi sem szórakoztatóbb, mint Mácsai Pál felolvasásában Örkény Egyperceseket hallgatni. Helyzetünk megoldása úgy is hatáskörünkön kívül esik, így érdemes lehet stresszünket oldva hasznosítani a kapott időt.

Sportolás

Testedzés közben a zenehallgatás bevett szokása helyett akár regényeket is hallgathatunk, elkerülve a kellemetlen ritmusváltozásokat, zenék közötti kapcsolgatást, ezáltal nyugodtabb, elmélyültebb énidőt biztosítva.

Házimunka

Házimunkát rendszeresen végzők számára a mosogatás, teregetés, takarítás meglehetősen minimális figyelmet igényel, így mentális kapacitásunk nagy részét gondolkodásra szentelhetjük. Erre jó keretet adhat egy filozofikusabb jellegű regény, például Szatory Dávid hangjával A kis herceg.

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge

Mindennapi várakozások

Megállóban, két tanóra között várakozva előfordul, hogy rögtön a telefonunkhoz kapunk. E függőség csökkentésére kereshetünk rövidebb podcastokat, vagy meghallgathatunk egy-egy könyvfejezetet. Egyes pszichológiai témájú könyvek befogadása megterhelő jellege miatt egyébként is csak részenként lehetséges. Jó példa erre Feldmár András Életunalom, Élettér, Életkedv című műve, ami ebben a karantén miatti bezártságban, illetve a rövidebb nappalok által okozott melankóliában segítséget nyújthat.

Látássérültek

Látássérültek számára a Braille-könyvek mellett a hangoskönyvek is nyújthatnak alternatívát. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének hangoskönyvtára a legnagyobb ilyen jellegű, 1961 óta gyarapodó gyűjtemény.

Diszlexia

Felnőttek és gyerekek egyaránt küzdenek olvasási nehézséggel, erre megoldásként fogalmazta meg a következő gondolatokat Vékonyné Szoboszlai Éva:

…Képzeljünk el valakit, aki tiszta szívéből gyűlöli az olvasást, mert diszlexiás, nehezen olvas, nem is érti, mi a jó az olvasásban. Egyszer csak találkozik a hangoskönyvekkel és bumm! Rájön, micsoda csodás világ ez, mennyi fantázia, mennyi szépség van az irodalom világában.”

Voiz hangoskönyvtár applikáció

A hangoskönyvek piaca elsősorban Amerikában nyert teret, azonban hazánkban is felfutóban van, melyre jó példa a Voiz Hangoskönyvtár applikáció.

Az alkalmazás 2019 májusában vált elérhetővé, ennek ellenére már az ország legnagyobb hangoskönyv-kínálatával rendelkezik.

A folyamatosan bővülő tárban jelenleg több mint 600 mű érhető el. A felolvasók között megtalálhatod akár kedvenc színészedet is, illetve esetenként maga a szerző olvassa fel művét. Így például Eszterházy Péter Ha minden jól megy hangoskönyvét az író mély, karakteres hangján élvezhetjük. Most pedig következzen néhány hasznos információ az alkalmazás használata kapcsán:

Tartalmak

Jelenleg már minden műfajban találhatunk számunkra érdekes művet, nemcsak hazai, hanem külföldi szerzőktől, előadóktól is, természetesen magyar nyelvű fordításban. Legerősebb iránya a szépirodalom, illetve az önismerettel, önfejlesztéssel foglalkozó könyvek, előadások.

Egyedi módon megtalálhatók rövid összefoglalók, melyek egy-egy mű lényegét hivatottak ismertetni.

Mivel önmagukban is lényeges tartalommal bírnak, alkalmasak lehetnek gyors ismeretszerzésre. Továbbá a podcastok sora is egyre nő, melyek többnyire ismeretterjesztők, így műveltségünkhöz, tájékozottságunkhoz nagyban hozzájárulhatnak. Itt kiemelendő, hogy a piaci szokásokkal ellentétben a Voiz vállalat fizetést nyújt a podcasterek számára is, segítve ezzel a tartalomgyártás minőségének és mennyiségének növekedését. Az applikáción belüli böngészés meglehetősen egyszerű, hiszen kereshetünk témakör, szerző, felolvasó és kiadó megjelölésével is.

Előfizetés

Ha az applikáció használata mellett döntünk, akkor kétféleképpen lehet a tartalmakhoz hozzájutni. Előfizethetünk havi két könyvre, mely így 3990 forint. A másik lehetőség, hogy havi korlátlan hozzáférést választunk, ez esetben 4990 forintot kell fizetnünk havonta. Ez egy átlagos diák számára meglehetősen magas összeg, azonban érdemes lehet megfontolni, többen is összefoghatnak, hiszen egy felhasználói fiókba több készülékről is be lehet jelentkezni egy időben. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen előfizetés remek útja annak, hogy támogassuk az adott szerző vagy podcaster munkáját.