A Tanulmányi Osztályról röviden

A középiskolából az egyetembe lépés egyik legnagyobb nehézsége, hogy a tanulmányi ügyeinket saját magunknak kell intéznünk. Ugyan ez nem feltétlenül nehéz vagy bonyolult, de ettől függetlenül fontos, hogy betartsuk a határidőket, leadjuk a papírokat. Ha azonban valami nem lenne tiszta, kérdésetek lenne, vagy segítségre lenne szükségetek, nincs semmi probléma, hisz a Tanulmányi Osztályon készséggel állnak rendelkezésetekre.

„A hallgatókkal igyekszünk személyre szólóan foglalkozni” – mondta el kérdésünkre Huszárné Mánfai Mária, a Tanulmányi Osztály vezetője. Minden kolléganő különböző szakokra specializálódik, hiszen az egyetemen nem egységes a tanrend, és a különböző szakokra járók más-más speciális problémákkal találhatják szembe magukat. De nem kell semmitől se tartani, a btk.pte.hu oldalon megtalálható a TO összes alkalmazottja, így könnyedén kikereshetitek, hogy kihez kell fordulnotok. Vagy ami még egyszerűbb, szimplán fáradjatok be fogadóidőben, mondjátok el a problémátokat, és útba fognak titeket irányítani.

A legtöbb probléma a határidők betartása kapcsán szokott felmerülni, mely esetenként további intézkedéseket vonz maga után, így célszerű odafigyelni. A TO honlapját rendszeresen frissítik, a legfontosabb határidők pedig a pecsibolcsesz.hu-ra is felkerülnek, így ha ezekre az oldalakra legalább hetente egyszer felnézel, nem fogsz lecsúszni semmiről.

A határidők betartásán túl természetesen a tanulmányaitokra is oda kell figyelnetek, hisz amellett, hogy jól kell teljesítenetek, az is fontos, hogy a jó órákat vegyétek fel. „A saját tanterv megismerésére is gondot kell fordítani, így lehet a tanulmányaikban való haladás tudatos, ami nagyon fontos egy egyetemi hallgató életében. Az egyetem, a bölcsészképzés sokszínűsége, az ebből adódó bonyolultsága önálló, felelős gondolkodást igényel. Bátran kérjenek segítséget a Tanulmányi Osztályon, ahol igyekszünk a segítségükre sietni. Lépjenek, keressék a megoldást!” – tette hozzá Huszárné Mánfai Mária.

A gólyatábor után először az Orientációs Napokon fogtok találkozni a Tanulmányi Osztállyal, melynek célja szintén az, hogy a legalapvetőbb gyakorlati tudnivalókat elsajátíthassátok, és megkíméljétek magatokat számos nehézségtől. A tanterv mellett a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat, a Juttatási szabályzat és a félév aktuális ütemezésének ismerete elengedhetetlen az egyetemen, melyekről rövid előadásokat hallhattok majd.

Rövid beszélgetésünket Huszárné Mánfai Mária azzal a jó tanáccsal zárta, hogy legyetek nagyon nyitottak, figyeljetek minden információra, próbáljatok folyamatosan tájékozódni, mert nagyon sok a változás, és nem mindig a felsőbb évesektől kapott információ a biztos válasz. Ha pedig bármi gondotok adódna, keressétek bizalommal a Tanulmányi Osztály munkatársait!