A siker képlete

Vajon mi lehet a siker titka? Tippelni lehet: talán a kemény munka és a kitartás? Az átütő tehetség? Vagy az ügyes önreklámozás? Mit kellene másképp csinálnom, ha szeretnék sikeres lenni? Egyáltalán tehetek valamit ennek érdekében vagy a sorsom előre meg van írva? Barabási Albert-László A siker képlete című könyvében ezekre a kérdésekre maradéktalanul választ kapunk. 
 
A szerző romániai magyar származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő és dolgozó neves hálózatkutató az utóbbi években a sikert vette górcső alá. Időt és fáradtságot nem kímélve nyomozott, nyálazott át hatalmas adatbázisokat, statisztikai próbákat futtatott, míg végül ráakadt a siker öt univerzális törvényére. Ezeket természetesen nem fogom felfedni, hiszen a könyv lényegi mondanivalóját törném össze vele. Azt azonban elárulhatom, hogy bár kétségtelenül szükséges a sikerhez, nem a teljesítmény az egyetlen tényező. Nem is hinnénk, mekkora potenciál rejlik például a társas kapcsolatainkban és milyen bonyolult módon fejtik ki hatásukat ezek a rejtett mechanizmusok. Sőt, a jó ötletek mellett a kivitelezés képességének is kivételes szerep jut.
Nem véletlen, hogy a mű címében a képlet szó szerepel: a könyvben nem holmi spekulatív fejtegetést kapunk. Barabási több évnyi kutatómunka után jutott azokra az objektív következtetésekre és eredményekre, amiket megoszt velünk. Az író ugyanis nem elefántcsonttoronyba elzárkózott tudományművelő, hanem felfedezéseit szeretné a gyakorlatba átültetve közkinccsé tenni, hogy azok mindennapi életünkben is hasznunkra válhassanak. Ez manapság leginkább csak a kevésbé komolyan vehető önsegítő könyvekre jellemző, itt azonban szó sincs erről a kategóriáról: az olvasó színtiszta tudományt kap a kezébe. 
 
Az író szemtelenül leleplezi előttünk többek között Einstein és Tiger Woods hírnevének kulcsát is: mindkettő meglepőbb történet, mint gondolnánk. Azt is megérthetjük, hogyan lehetséges az, hogy valaki csak nyolcvan éves kora után veheti át a megérdemelt Nobel-díjat vagy éppen egyáltalán nem kapja meg. Átláthatjuk azokat a folyamatokat, amelyek meghatározzák, kik azok a művészek (festők, írók), akik befutnak, és kik azok, akik neve a feledés homályába vész. 
 
Mondanom sem kell, a téma hihetetlenül aktuális. A 21. század egyik fő motívuma az önmegvalósítás, az ismertség megszerzése. Hiszen ki ne akarna sikeres lenni a munkájában, hobbijában, a művészetek vagy a sport területén? A siker irodalma tetemes mennyiséget tesz ki, azonban ezek a könyvek gyakran szinte mindenféle tudományos alapot nélkülöznek és a személyiségre, az érzelmekre helyezik a hangsúlyt. Barabási művét tehát azoknak ajánlom, akik az egzakt, megalapozott, hiteles, tényszerű megállapításokat szeretik és ezekből tudnak építkezni; számukra a mű igazi kincsesbánya.
 
Olvashatóság szempontjából sajnos meg kell jegyeznem, hogy a tudományos megalapozottság kétélű fegyver. A kutatások menetének lépésről lépésre való leírása hatékonyan elősegíti a megértést, az olvashatóságnak, gördülékenységnek azonban helyenként nem tesz jót. Szerencsére a téma érdekessége, a színes történetek bőven felkeltik annyira az olvasó kíváncsiságát, hogy a szárazabb részeken is könnyedén átrágja magát. 
 
A könyv számomra nagy élmény volt, egy eddig megfoghatatlan jelenségről kaptam olyan képet, ami után biztosan máshogy fogok nézni a sikeres vagy éppen elbukott egyénekre. Őszintén remélem, hogy mind tudományos, mind laikus körökben kimeríti a saját maga által megalkotott öt törvényt, és a siker elérésére ezentúl komoly programok alapozódnak.