A pécsi csokibolt, ahol te is visszajáró vendég leszel

Kántor Éva csokoládémester idén októberben nyitotta meg boltját Pécsett, a Bálicsi út 2/3 alatt. Ott jártunk, teszteltük a felhozatalt. Aztán újra jártunk ott. És újra. Ha minőségi, különleges csokoládét ennél, ne keress tovább, a Heaven Chocolate and more a te helyed! Súgok: karácsonyi ajándéknak sem utolsó ötlet…
 
PécsiBölcsész: A saját bolt nyitása régi terved volt?
 
Kántor Éva: Olyan nagyon régi, hogy egészen a gyermekkoromra nyúlik vissza. Süteményezni szerettem volna, mindig is imádtam az édességekkel játszani, főleg kísérletezni. Soha nem értem be csak azzal, ami a receptekben állt. A mostani csokoládézásban sem elégszem meg a tankönyvekben leírtakkal, mindig újítok és hozzáadom a saját ötleteimet. Régi vágyam ez, és egyben a hobbim is. 
 A fotókat Bali Cintia készítette. 
 
PB: Milyen csokikat találhatnak nálad a vendégek?
 
K. É.: A legfőbb tevékenységem a bonbonkészítés, így ebből található nálam a legtöbb. Vannak klasszikusok és olyanok is, amik már az én fejlesztéseim. Az első ilyen az almás pite, mert szeretném a magyar süteményeket egy kicsit átvinni a bonbonok világába; ilyet eddig még senki nem csinált. A gyümölcsös csokiknál a töltelék, amit használok, valódi, tehát nem gyümölcszselé. A minőség ellenőrzött, mindig állandó. Vannak alkoholos bonbonok is, amik szintén prémium alapanyagokból készülnek. Gondolok itt a whiskey-re, pálinkára, illetve a likőrökre, ezekből használom a legtöbbet, hiszen ezek tartósítják a csokoládékat és a krémeket. Mesterséges tartósítószert nem használok.
Ugyanakkor táblás csokik is vannak, tej- és ét- egyaránt, egészen a nyolcvan százalékosig. Az alapanyagaik különböző helyekről származnak, például Jáva szigetéről, Mexikóból, Peruból, Madagaszkárról vagy Dominikáról. Csinálni fogok olyan táblás csokoládékat is, amik töltelékesek, illetve magokkal, virágokkal díszítettek. Most éppen ibolyát rendeltem. Vannak egyéni kívánságok is, nemrég egy gyermek focicsapat rendelt futballlabdát és -cipőt. 
 
PB: A kínálat mennyire változó?
 
K. É.: Nagyon. Folyamatosan cserélődik, lesznek olyan ízek is, amik legfeljebb kétszer kaphatóak majd. Olyan sok recept van, amit ki szeretnék próbálni…
A banános és a narancsos nemrég teljesen új íz volt, de a mézeskalácsos-tonkababos is. A gesztenye az őszi-téli szezon slágere, ilyenkor igyekszem melegítő összeállításokat komponálni. 
 
PB: Vannak nagy slágerek?
 
K. É.: A kávés, ami már saját fejlesztés. De mindig az új ízek vonzzák a kíváncsiakat. 
A fotókat Bali Cintia készítette.
 
PB: Hogyan zajlik a csokoládékészítés folyamata?
 
K. É.: Kész alapokkal dolgozom, tehát nem kakaóbabból (ez a bean-to-bar technika lenne egyébként), ehhez több hely és gép, illetve idő kellene. Ki tudom választani a nekem tetsző ízvilágot, én döntöm el, hogy mit szeretnék. Olvasztógépben, asztalra kiöntve, temperálva (a megfelelő állag elérésének érdekében történő olvasztási és hűtési folyamatokat elvégezve - a szerk.) és utána bonbon-, illetve táblaformába öntve készítem a csokoládét. A nagy mennyiségű étcsokoládéhoz van gépem, ami felolvasztja és le is temperálja. A cél, hogy a csokoládé szép fényes és roppanós legyen. Ha ezt az állagot elérjük, feljegyezzük a körülményeket és a módszereket. Ezekben a dolgokban a párom nagy segítségemre van, egyedül nem tudnék a műhelyben dolgozni és a boltot is vinni párhuzamosan.
 
PB: Milyen elveket vallasz a csokoládékészítés terén?
 
K. É.: A legfontosabb számomra az, hogy megszerettessem az emberekkel a valódi csokoládét. Hogy megtanítsam a vendégeket, hogyan kell a csokoládét fogyasztani; ugyanis ennek a módja is más kellene, hogy legyen. A legtöbb ember elkezdi rágni ugyanúgy, mint egy szendvicset. A reklámok szintén a csokievés nem kulturált módját mutatják be, csak azt, hogy minél gyorsabban együk meg, mert majd energiát ad nekünk. Viszont én úgy vélem, az igazi csokoládéfogyasztásnak más a célja, hiszen élvezeti cikkről van szó. Saját magunk megjutalmazása és nem a nagy mennyiség elfogyasztása a lényeg. Ezért vallom azt, hogy a csokoládét díszítsük föl, tegyük ki az asztalra, érezzük az illatát… Megszagoljuk, megízleljük, lassan olvasztjuk szét a szánkban. Ráadásul a csokoládéban rengeteg vitamin és ásványi anyag van, ami a szervezetnek jó, élvezzük ezt ki!
 
PB: Mik a jövőbeni terveid?
 
K. É.: Rengeteg tervem van, de nem szabad túl sokat bevállalni. A sütemény az, amivel később bővíteni szeretném a kínálatot; ez és a csokoládé bőven elegendő lesz. A táblás formával szeretnék még továbblépni. Most változtatjuk éppen a csomagolást is; a tömör csokik női neveket fognak kapni, a töltöttek pedig férfineveket. Az eredeti koncepcióm az volt, hogy megmutassam, hogyan néz ki egy kakaóbab, ami a trópusokon terem, igyekszem visszaadni azt a hangulatot. A boltban is ezért dominál a türkiz, a tenger színe. A bejáratnál van egy kakaófa, így aki belép, egyből láthatja, hogyan terem a kakaóbab, amiből ez a remek élvezeti cikk, a csokoládé készül.