A nevem Bond, James Bond…

Klasszikus mondat, egy filmsorozat és egy életérzés szimbóluma, immár több mint 54 éve. Aki meghallja, annak egyszerre egy marcona tekintetű, férfias sármőr jut az eszébe, aki egyik kezében egy Walther PPK-val, másikon egy elalélt szőke bombázóval megmenti a világot két vodka-martini között. Persze szigorúan felrázva, nem keverve. Mindenki tudja, hogyan issza az italát a világ leghíresebb titkos ügynöke, ahogy azt is, hogy a világnak nincs olyan pontja, ahol nő ellen tudna állni a hamiskás brit mosolyának.  De ki méltó arra, hogy egy ilyen szexszimbólumot megformáljon újra és újra? Mi kell ahhoz a nézőknek, hogy elolvadjanak a híres 007-estől? 
 
James Bond 54 éves aktív szolgálata alatt 24 film készült, amiben 6 neves férfiú kapta meg a lehetőséget, hogy eljátszassa őt. Sean Connery-vel debütált a sorozat , aki nem kevesebbszer, mint hatszor formálhatta meg Bondot (volt egy nem hivatalos folytatása is, de azt nem tekintik a Bond-életmű részének). A Connery-érát George Lazenby szakította meg egyetlen, de annál emlékezetesebb alakításával. Miután Connery végleg szögre akasztotta Bond szűkre szabott szmokingját, hét film következett Roger Moore-ral, akitől Timothy Dalton vette át a stafétát két film erejéig. Ha ezek a Bond alakítások nem is voltak ismerősek a mi korosztályunknak, akkor a most következő két hős, már biztosan konkrét emlékeket fog felidézni, hiszen ők nem mások, mint Pierce Brosnan és  Daniel Craig, akik négy-négy filmet tudhatnak magukénak. 
24 film, 6 férfi színész, és első ránézésre nagyon kevés a hasonlóság.  Természetesen mindannyian magasak és jóképűek. Kevésbé egyértelmű, de mindannyian a brit korona alá tartozó/tartozott országokból származnak (ez kezdetben véletlen volt, mára már hagyománnyá nőtte ki magát, így például a jövendő Bond-ok sem  jöhetnek más európai országból vagy isten ne adja, amerikából). Illetve mindannyian a maguk generációjának férfi-ideáljainak voltak, ők voltak „A férfiak”. 
 
Itt érkeztünk el egy érdekes kérdéshez: miért ennyire népszerű ez a sorozat? Kezdetben persze különleges volt a története, de ma már egymást érik az akciófilmek és a kém-sztorik. Ugyanez igaz a főszereplőre is. De akkor mi az a plusz James Bond-ban, amiért a mai napig megtelnek miatta a mozi termek? Szerintem a  007-es varázsa több komponensből épül fel. 
 
Először is történelme van: egy olyan filmsorozat, ami 24 résznél tart, még önmagában nem kuriózum. Egy-egy latin-amerikai vagy török sorozat 150-200 részt is számlál, de olyan sorozat, amelyik 24 olyan részből áll, amit 54 éven keresztül készítettek, az már mindenképpen elég lényeges ahhoz, hogy önmagában is vonzóerőt jelentsen.  A filmek számos ikonikus jelenetet, idézetet tartalmaznak, így mindenkinek megvan a maga kedvence, ami miatt kötődik egy kicsit Bond karakteréhez. 
Másrészről James Bond talán a legnagyobb nőcsábász a filmtörténelemben. A 24 film alatt 44 nőt vitt az ágyába (igaz ebből 33 előtte vagy utána az életére is tört). Pontosabban nemcsak az ágyába, hanem vonatba, repülőgépbe, erdőbe, jéghegyen, kórházba, tengeralattjáróba, csónakba, űrhajóba és  istállóba, ugyanis Bond ezeken a helyeken már mind szerelmeskedett. És ezek a nők nem hétköznapiak, nem unalmasak. Egyszerű háziasszony például egy sincs köztük, sem pályakezdő, minimálbéres értelmiségi, és a kicsit elszíntelenedett középkorú szinglik sem alkotják a női főszereplőket. Ezek a nők mind gyönyörűek, izgalmas életet élnek, bátrak, merészek, okosak és egyetlen gyenge pontjuk van, Bond. Jó, persze a hivatástudatuk határtalan, legalábbis annak a harmincháromnak, aki azért megpróbálja jobblétre szenderíteni hősünket. Bond pedig nemcsak a heves légyottokat garantálja, de a hozzá tartozó véres erőszakot is, ami szintén elég kelendővé teszi a filmet.
 
Azonban a sorozatnak van még egy nagy titka, mégpedig megteremtője és írója, Ian Fleming. Róla általában a nézők kevesebbet tudnak, pedig a maga nemében legalább annyira különleges volt, mint Bond.  Fleming egy vagyonos angol család fia volt, aki már kamaszkorától lázadozott a családi hagyományok ellen, így a közgazdasági pályát elhagyta a haditengerészetért, azon belül is a kémelhárításért. Ez volt az ő valódi világa, itt találkozott például Goldfrey admirálissal, a későbbi M-mel vagy a Moneypenny-t ihlető kalapdobáló titkárnővel. Goldfrey-ről ma már nem sokat tudunk, de italozási szokásai fennmaradtak az utókornak, ugyanis ő csak Martinit ivott. Fleming a II. világháborúban kémként szolgált és bejárta a világot. De nemcsak az utazásban, hanem a gyengébbik nem iránti oldhatatlan szenvedélyében is osztozott Bond-dal,  bár Fleming végül megállapodott élete nagy szerelme mellett. Felesége bíztatására írta meg az első Bond-sztorit jamaicai birtokán, Goldeneyen. A legenda szerint az író egyedül hőse nevét nem tudta egykönnyen megalkotni, ugyanis a lehető legátlagosabb, legsemítmondóbb nevet akarta neki megtalálni ( ezzel akarta ellenpontozni a hihetetlen kalandokat, amik megesnek a figurával). Végül egy ornitológiai könyvön találta meg a tökéleteset, amit James Bond nevű szaktekintély írt. Halálig 14 regényt írt, így a többi film már “fikció”. 
Mindezek összegezve azt hiszem Bond titka az, hogy minden férfi olyan lenni szeretne egy kicsit, mint ő és minden nő egy olyan párról álmodik, mint a mindig hősies és rátermett James. Ezért is olyan lényeges, hogy az a színész, akit az a megtiszteltetés ér, hogy eljátszhatja ezt az ikonikus karaktert, annak meg kell felelnie kora elvárásainak és álmainak. Utoljára Daniel Craig állt a legközelebb a jelenkor férfi ideljához – legalábbis a producerek szerint – a jeges tekintetével, lényegre törő és határozott személyiségével és fanyar humorával. 
 
Kétségek övezik a következő rész Bondját, egyesek arra tippelnek, hogy Craig marad még, mások a színes bőrű skótot se tartják kizártnak. Egyenlőre nem tudhatjuk, így most minden Bond rajongó izgatottan várja, hogy ki lesz a következő Nagy Ő, aki méltónak bizonyul a 007-es megnevezésre…