A nagy hazai előadók eredője – mindjárt itt a Pécsi szál!

Pécs az ország legzeneibb városa, tehát Pécs plusz x egyenlő zene. De mi az x?” hangzik a kérdés Szabó Simon szájából, aki Indiana Jonesként jár utána a rejtélynek Lévai Balázs zenés filmjében, a Pécsi szálban. Kalandja során a legnagyobb pécsi zenei sztárokat faggatja kíméletlenül, sőt, még emberkísérletet is végez!

Lévai Balázs főként a zenei (Dob+basszus) és irodalmi témájú (A nagy könyv, Bestseller) tévéműsorairól ismeretes, de több zenei életrajznak is szerzője, mint például a Lovasi András életét feldolgozó kötetnek. Már 2015-ben is készített dokumentumfilmet Engedd, hadd menjen címmel. Ekkor a Most múlik pontosan című népszerű sláger születésének körülményeiről rántotta le a leplet, egészen pontosan arról, hogy miképp találkozik ebben a dalban Kiss Tibor, a Csík zenekar és az erdélyi Erdőszombattelki együttes. Korábban a Tankcsapdával is forgatott egy road movie-t, valamint a Kispál és a Borzzal készített dokumentumfilm is neki köszönhető. Mindemellett ötletgazda-producerként részt vett a #Sohavégetnemérős című Wellhello-film munkálataiban is, amely a 2017-es Magyar Filmhéten közönségdíjat nyert.

 

 

Ezúttal a pécsi zenei életbe vetette bele magát, és azt igyekezett megfejteni, hogy miért pont Pécs városa termelte ki a ma legsikeresebb, legtöbbet fogyasztott könnyűzenei bandákat. Ahogy a szinopszisban is felvetül:

 

Mi lehet a város titka? A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető? Vagy van valami a levegőben?

 

Kutatásának eredménye egy backstage-buliba oltott nyomozástörténet a Budapest Film forgalmazásában.

Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) a kutató, a nyomozó és a törvényen kívüli szerepét öltötte magára egyszerre, aki sem önmagát, sem pedig a zenekarokat nem kímélve próbál a végére járni a nagy titoknak. A nyomozáshoz illően nonstop zenét hallgatva és kellően nagy lelkesedéssel áll bele a kihívásba, hogy fáradhatatlanul faggassa a Kispál, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a 30Y, a Junkie Jack Flash tagjait, illetve Takáts Esztert. Sőt, a zenészekkel együtt feküdt és kelt, hogy a veséjükbe látva megismerkedhessen velük és megtalálja a receptet az elsöprő sikerükhöz. Felettébb kíváncsiskodó természetét természetesen a város lakói sem kerülhették ki.

Pécsiként könnyű azt gondolni, hogy ez a filmben említett nagy titok nem más, mint hogy a zene a vérünkben van – de tényleg ennyi áll a háttérben?

 

Ahogy maga Szabó Simon is megerősíti: ez nem egy művészfilm, annál sokkal királyabb, hiszen amit talált, attól még ő maga is eldobta az agyát.

 

Ha te is „ereszdelahajam” lelkesedéssel csápolsz a fentebb felsorolt zenekarok valamelyikének koncertjén, vagy csupán érdeklődsz a magyar kortárs könnyűzeneipar iránt és kíváncsi vagy egy akadályokkal teli, izgalmas nyomozásra egy ismerős környezetben, ne felejtsd el szabaddá tenni a következő hónap elejét, ugyanis a Pécsi szál május 9-én érkezik a hazai mozikba! A Robbit Creative közreműködésével készült előzetest már meg is tekintheted a YouTube-on vagy a film hivatalos Facebook oldalán.