A magyar filmgyártás jelenlegi helyzete

Egy, már-már keményvonalas drámába illő történetnek lehettek most szemtanúi, amelynek főszerepét a hazai filmkultúrára osztották. A producer szerepében a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tetszeleg, amely anyagi összeomlását követően feladta a harcot, minek hatására a magyar filmforgalmazók, filmszínházak és filmkészítők élete is megnehezült, hiszen innentől kezdve semmilyen juttatásra nem számíthattak. Ám, ha hinni lehet a szóbeszédnek, akkor már látni a megváltást jelentő fényt az alagút végén.

Májusban megalakult a Magyar Nemzeti Filmalap, melynek élére Andy Vajnát nevezték ki. Ez a szervezet a magyar filmipar legfontosabb állami szervezeteként kíván funkcionálni amellett, hogy az eladósodott MMKA feladatait is átveszi. Miután a közalapítvány forrásait tavaly befagyasztották, nem írtak ki több filmes pályázatot, és cirka egy teljes év telt el anélkül, hogy a magyar filmesek pályázhattak volna bármilyen állami támogatásra. Ezen felül a hazai művészmozik és filmforgalmazók számára beígért juttatásokkal is elmaradoztak, úgyhogy már égető szükség volt arra, hogy valamilyen megoldást találjanak erre a kényes kérdésre.

Ebben a felemás helyzetben jelentette be Tarr Béla, hogy egyedülálló módon pénz nélkül fog filmet csinálni. Ennek érdekében felfogadott maga mellé kilenc rendezőt, hogy egy 50 perces alkotást készítsenek „2011 Magyarország” címmel. Tarr nem titkolt célja volt, hogy azokban az időkben is – amikor a filmgyártás hazánkban tetszhalott állapotban leledzik – be tudják bizonyítani, hogy képesek a körülmények ellenére is alkotni. A rendező igaz, önmaga választotta ki rendezőtársait, de azt már rájuk bízta, hogy milyen ötperces filmet fognak csinálni, és azt is, hogy azt milyen stílusban fogják megvalósítani. Ebben a projektben egyébként minden résztvevő ingyen és bérmentve vett részt, amit többek közt úgy tudtak megoldani, hogy minden filmezéshez szükséges eszközt ismerősök által szereztek be.

A hosszas lejtmenet után olybá tűnik, hogy felfelé ível a hazai filmipar sorsa, hiszen Andy Vajna, filmszakmai kormánybiztos által kezdeményezett tárgyalássorozatoknak hála felvásárolták az MMKA banki kötelezettségállományát (kb. 5.1 milliárd forintos tartozásról van szó), amelyben három bank is érintett volt. Ennek értelmében a Magyar Filmalap teljes egészében megvásárolja a bankokkal hitelszerződést kötött producerek tartozásait abból a csaknem 6 milliárd forintból, amit egy kormányhatározatnak köszönhetően szereztek meg. Ez a juttatás költségvetési forrásokból érkezett annak érdekében, hogy meg tudják oldani a filmes tartozások kérdését, és képesek legyenek megújítani a nemzeti filmipart. Amelyre szükség is van, hiszen megannyi projekt várja már, hogy némi állami támogatással karöltve könnyedebben megvalósulhasson.

Ezekkel kapcsolatban Szőcs Géza, kulturális államtitkár nyilatkozott, aki mintegy 700 millió forintos kerettel rendelkezve választja ki a támogatandó filmeket. Állítása szerint, ha a minisztériumi szakértőkkel és a film producerével történő konzultáció után úgy látja, hogy egy filmtervből optimális időn belül, optimális költségvetéssel a lehető legnagyobb értéket lehet kihozni, akkor a film megkapja az állami támogatást. Viszont ezzel is vigyázni kell, mivel szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják a forgatások előrehaladását annak érdekében, hogy belátható időn belül készüljenek el a támogatott alkotások. És ha úgy látják, hogy nem a kellő tempóban halad a film elkészítése, akkor megvonják a juttatásokat. Eme 700 milliós kereten túl van egy filmszakmai támogatásra fordítható keret, amelyet eredetileg filmfesztiválok támogatására tartottak fenn, de ezt is inkább a filmgyártásra kívánják fordítani. A kérdés már csak az, hogy milyen magyar filmek lesznek azok, amelyek igazán meg fogják mozgatni az emberek fantáziáját.