A Konyhám – csúcsminőség a retro lángosozók árnyékában

A kétes eredetű hamburgerekhez, az old school lángosozókhoz és az egykor szebb napokat látott cukrászdához szokott Balatonfenyvesen nyaraló bel - és külföldieknek az idei szezon kezdete óta igencsak pozitív meglepetésben lehet részük. A kétezer lelket sem számláló retro hangulatú Balaton - parti községben ugyanis, közvetlenül a vízpart mellett, megnyitotta kapuit A Konyhám, a déli part legújabb, meglepően színvonalas strandbüféje. Kipróbáltam, megérte.
 
A Konyhám már első látásra is kilóg a fenyvesi büfék sorából. A fedett terasszal rendelkező bisztró ugyanis modern, igényes külsővel és vintage enteriőrrel várja a megfáradt, farkaséhes fürdőzőket. A hely nevének eredetére egyébként akkor deríthetünk fényt, ha esős, viharos időben érkezünk, amikor a terasz zárva van. Ilyenkor ugyanis, stílusosan, a konyhán keresztül juthatunk asztalunkhoz, ami rögtön sajátos hangulatot ad az itt eltöltött időnek. Ha az elnevezésből mindemellett egyfajta otthonosságra, családias légkörre is következtetünk, akkor ez az előérzetünk helyes, hiszen – ha éppen van pár szabad perce- – a tulajdonos maga vezet minket helyünkre, ő veszi fel a rendelést és még lehengerlő humorával stand-up comedyt is kínál az igényes lakoma mellé, csak úgy grátiszban.
 
A Konyhám megálmodója és tulajdonosa, Szikra Gabriella neve egyébként már önmagában is garancia a hely színvonalára – mondom ezt az elismert séf szakmai előéletéből és egy együtt töltött, nagyon jó hangulatú estéből kiindulva. Gabi a vendéglátás és a főzés tudományát a nemzetközi hírű londoni Wine & Spirit Education Trust-ban sajátította el, majd tudását kamatoztatva dolgozott több patinás külföldi és hazai étteremben is. Az utóbbi években híressé vált budai Szalonspiccben is tevékenykedett, 2015-ben pedig megnyerte A milliomos szakács című tévés gasztrovetélkedőt. Ebből a röviden felvázolt életrajzból következtethetünk is egy alapvetően innovatív, vállalkozó szellemű hozzáállásra, ami Gabit, s ebből adódóan A Konyhámat jellemzi. A folyamatosan frissülő, alakuló étlap és a széleskörű gasztroszolgáltatások ebből a szemléletből fakadnak.

Kép: Szabó Bianka

A Konyhámba ugyanis nem csak egy finom uzsonnára térhetünk be, hanem tulajdonképpen érkezhetünk a nap bármely szakaszában. Gabi és lelkes csapata ugyanis bőséges reggelivel –- például sonkával és sajttal töltött bundáskenyérrel -– ebédmenüvel, egyéb főételekkel, levesekkel, ínyenc burgerekkel és ínycsiklandozó desszertekkel, na meg persze házi limonádéval vár bennünket. Az alapanyagok minősége miatt sem kell aggódnunk, hiszen Franciaországból érkező hozzávalókból és a környékbeli termelői sajtból készülnek A Konyhámban kóstolható csodák. A repertoárban a tortillák, a divatos tortizza és a különleges burgerek is helyet kapnak. Ehetünk itt pénztárcabarát ropogós kacsacombbal töltött szendvicset vagy hagyományos marhaburgert. (Igen, hagyományosat, ami nem csak hírből ismeri a szarvasmarhát…) Sőt, felár ellenében extra angus marhából készült húspogácsát is kaphatunk. Ha pedig a bőség zavarában nem tudnánk választani, kérhetünk miniburger triot is, ízelítőt kapva a csirkés, a marhás és a kecskesajtos szendvicsekből. Amennyiben azonban inkább valami exkluzívabbat ennénk, A Konyhám erre is ad alternatívát: 2200 forintért fogyaszthatunk gorgonzolás polentával töltött marhapofát, vagy 1000 forint fejében pesztós paradicsomos házi tagliatelle-t. A bisztró további kuriózuma, hogy vegetáriánusok és vegánok számára is ideális. Gondoltad volna, hogy egy vízparti kis faluban szinte egyetemista költségvetésnek megfelelő áron ehetsz vegán töltött paprikát vagy épp zöldséges kuszkuszt?
 
A hely talán egyetlen hátránya az, hogy sokoldalúsága és csúcsminősége okán egy szempillantás alatt túlnőtt a tulajdonoson, az infrastruktúrán és a személyzeten. Emiatt előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várnunk a vacsira, ám a holt időért minden bizonnyal kárpótolnak bennünket az exkluzív előételes tálak és a balatoni naplementére nyíló pazar kilátás.  A Konyhám kötelezőn ajánlott mindenkinek, aki szereti a megunhatatlan magyar tengert, az egyediséget, na meg persze a hasát…