A felsőoktatás haláltusája - folyamatosan frissülő hírfolyam!

Újra téma a felsőoktatási reform, ezúttal a drasztikus keretszámcsökkentések ellen kell felemelnünk a hangunkat. Ez a cikk folyamatosan frissül, így ide kattintva mindig megtalálhatod az éppen aktuális híreket!

Az utolsó frissítés: 2013. 02. 13.

2013.02.13.

A felsőoktatás körül újra kiéleződő helyzet kapcsán megszólalt a HÖOK is, a szervezet közleményét itt olvashatjátok.

2013. 02. 11.

Lejárt a Hallgatói Hálózat által a kormánynak szabott határidő és mivel nem történt érdemi változás a hallgatók követeléseivel kapcsolatban, ezért a szervezet folytatja a tavaly decemberben megkezdett demonstráció-sorozatát. A budapesti megmozdulásokról az index tudósításában itt, a pécsi HaHa és KiHa egyetemfoglalásáról pedig itt és itt olvashattok.

 

2012.12.19.

Az LMP ismeretlen tettes ellen feljelentést tett személyes adattal visszaélés, valamint az egyesülési, a gyülekezési szabadság és a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése miatt, Hoffmann Rózsa pedig tájékoztatást kér a balatonalmádi diáklistázás miatt.

2012.12.19.

Legalább 55 ezer államilag finanszírozott férőhely, minőségi küszöb, karácsonyig meghatározott ponthatárok, hallgatói szerződés - ezekkel a kijelentésekkel dobálózik most a kormány.

2012.12.19. 

A nemzetbiztonsági kockázatos csodamegmozdulás után, sikerült ezen a héten eljutnunk a suttyóság legaljára. Egy Veszprém megyei középiskolában egyenként hivatták be a végzős hallgatókat az igazgatói irodába és vettek fel jegyzőkönyvet a diáktüntetések és a keretszámokról alkotott véleményükről.

2012.12.18.

A KDNP nem akarja beáldozni Hoffmannt a diáktüntetések miatt. "A megkérdezett kereszténydemokraták véleménye az volt, hogy a kisebbik kormánypártban továbbra is százszázalékos Hoffmann Rózsa támogatottsága. Szerintük méltánytalan lenne a politikusnővel szemben, ha „vele vitetnék el a balhét”, miközben köztudomású, hogy csak végrehajtó volt." - áll az index anyagában.

2012.12.18.

BRÉKING!

Megállapodás nélkül vonult ki a HÖOK a minisztériumi egyeztetésről.

Gulyás Tibor a hallgatói szervezet elnökségi tagja a beszélgetést követően telefonon elmondta, hogy a feszült hangulatban indult tárgyalás, melynek elején Nagy Dávid, a HÖOK elnöke jelezte, hogy részletes előterjesztés ismeretének hiányában nem tárgyalni és egyeztetni, hanem kérdezni jöttek. A HÖOK két hangsúlyos kérdésére, miszerint hajlandó-e a kormány változtatni a jelenlegi helyzeten, illetve, hogy hajlandó-e a kormány a hallgatói szervezetek javaslatait beleépíteni felsőoktatási koncepciójába, nem kaptak érdemleges választ, ezért kivonultak az egyeztetésről. 

2012.12.18.

Tüntetések és tiltakozások között néha elfér egy kis humor is.

2012.12.18.

A Hallgatói Hálózat megfigyelőként részt vesz a HÖOK minisztériumi egyeztetésén. 

2012.12.18.

Itt olvasható a Magyar Rektori Konferencia 13 pontja, melyekben hitet tesznek a felsőoktatás támogatása mellett.

2012.12.18.

Országos diáksztrájkot hirdettek az egyetemisták, az eseményről készült videóösszeállítást itt találjátok.

2012.12.17.

Mégis maradnak a keretszámok, vagy legalábbis egy részük. Egyelőre olybá tűnik, hogy a keretszámok csak az alapképzésben kerülnek eltörlésre, míg a mesterképzésben megőrzik azokat.

2012.12.17.

A miniszter számára a feladvány az, hogy a miniszterelnöknek a Fidelitas képviselőivel egy romkocsma félhomályában folytatott konzultációja során kijelölt Új Iránya alapján átrendezze az asztalon heverő zsetonokat." - a hvg oktatáskutatója elemzi a keretszámok "eltörlése" után kialakult helyzetet.

2012.12.17.

Több száz középiskolás tüntetett ma reggel Szegeden.

2012.12.17.

A Hallgatói Hálózat szerint a kormány csak ártani tud a felsőoktatásnak. "A Hallgatói Hálózat vasárnapi közleménye szerint a diákok nemcsak a drasztikusan csökkentett keretszámok ellen, hanem a döntéshozatal átláthatatlansága, "az igazságtalan, röghöz kötésen, az egyetemek kivéreztetésén alapuló, szociálisan vállalhatatlan rendelkezések ellen" tiltakoznak."

2012.12.17.

Hol tüntetnek a héten? - az eduline összeállítása.

2012.12.16.

Eltörlik a keretszámokat, illetve három nap alatt új felsőoktatási koncepciót dolgoz ki a kormány. Szkeptikusnak lenni ér. 

2012.12.15.

Több gimnáziumban szombaton is ülősztrájkoltak, a Télirózsás forradalomhoz pedig egyre többen csatlakoznak.

2012.12.15.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája jövő kedden egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumában - közölte Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.

2012.12.15.

A 4K! fiatal aktivistája egy sajtótájékoztatón hangosbeszélőn keresztül közölte Hoffmann Rózsával, hogy a diákok nem nyugszanak addig, míg az államtitkár asszony nem távozik posztjáról. Az esetről videó is készült.

2012.12.14.

Egyre több középiskola csatlakozik az országszerte tüntető diákokhoz. Budapesten látványos tüntetésre is készülnek az MTA előtt.

2012.12.14.

Tegnap Békéscsabán is kormányhivatalt foglaltak a diákok. Az ügy pikantériája, hogy a helyszínen tartózkodott Hoffmann Rózsa, aki a többnyire középsulis tüntetők elől a hátsókijáraton át elmenekült. 

2012.12.14.

A budapesti diák és hallgatói megmozdulások vezetőiről az index anyagából tájékozódhattok.

2012.12.14.

A sorozatos tüntetések ráébreszthették a kormányoldalt, hogy ezúttal darázsfészekbe tenyereltek. Már Csermely Péter a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese is arról értekezik Még nem késő című írásában, hogy: "Ha például Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár netán felajánlaná a lemondását, a kormányfőnek érdemes lenne elfogadnia."

2012.12.14.

A HÖOK levélben fordult a kormány és az országgyűlés valamennyi tagjához. Írásukban azt az eldöntendő kérdést tették fel a honatyáknak, hogy egyetértenek-e a keretszámcsökkentéssel. Erre "IGEN", illetve "NEM" válaszokat várnak, melyeket még a következő választás előtt nyilvánosságra fognak hozni. Aki nem válaszol, annak a neve mellé a "Nem érdekli a felsőoktatás" mondat kerül.

2012.12.13.

A középiskolások is a Városházához mentek!

2012.12.13.

Csendes demonstrációt tartottak a Városháza előtt csütörtök reggel az egyetemisták. A képes beszámolónkat itt találjátok.

2012.12.13.

Dühös egyetemisták várják Hoffmann Rózsát Békéscsabán.

2012.12.13.

Az országos diáksztrájk eseményei percről percre, az eduline anyaga, ugyanitt olvashattok a pécsi középiskolás megmozdulásokról is.  Mindeközben Pécsett a Ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumának vezetése úgy határozott, hogy engedetlenség és sztrájk helyett a legtöbb, amit a keretszámok alakulásának ügyében tehetnek a középiskolások, az az imádkozás.

2012.12.12.

A mai budapesti HÖOK tüntetés eseményeit itt követhetitek, élő közvetítés.

2012.12.12.

Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a HÖOK, mely első ülését a jövő héten tartja majd a felsőktatásban érintett szakmai szervezetekkel valamint közoktatási szereplőkkel együttműködésben. Az első ülésen kialakult álláspont birtokában hívnák meg a további egyeztetésekre a kormány képviselőjét. - írja az eduline.


2012.12.12.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata nyílt levélben fordult tegnap az önkormányzati képviselőkhöz és Páva Zsolt polgármesterhez. A levelet itt olvashatjátok.

2012. 12. 11.

Több mint félezren vettek részt a PTE-EHÖK és a Hallgatói Hálózat által közösen szervezett hallgatói fórumon, az Ifjúság úti Aulában. Az összegyűlt hallgatóság egybehangzóan elutasította a kormányzat keretszámcsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseit, továbbá kinyilvánította egyet nem értését a hallgatói szerződéssel és az önköltséges képzési formával szemben. Az esemény beszámolóját és képgalériáját itt találjátok.

2012.12.11.

Hoffmann Rózsa nem mond le, és az unokáinak is ajánlaná a Diákhitel 2 konstrukciót.

2012.12.11.

"Azt hiszem, hogy ez az a pont, amit én nem tudok elfogadni. Nagyon sokféle változást lehet bevezetni, de nem ilyen formában." - nyilatkozta a Szegedi Tudományegyetem rektora Szabó Gábor.
 

2012.12.11.

Támogatja a magyar egyetemisták tandíjellenes megmozdulásait az Európai Diákok Uniója (ESU). "Határozottan támogatjuk a tagságunk hozzáférhető oktatásért folytatott harcát és elítéljük a hatóságok döntését, amely visszaveti majd az ország társadalmi, gazdasági fejlődését" - fogalmazott Karina Ufert, az ESU elnöke.

2012.12.11.

Hivatalosan is cáfolja a HÖOK, hogy a kormány előzetesen tájékoztatta volna a szervezetet a radikális keretszámcsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről. "Ellentétben az Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelében foglaltakkal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kapott előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről, az önköltséges hallgatók ilyen mértékű arányáról, a Diákhitel 2. ilyen formában és mértékben történő bevezetéséről"-áll a HÖOK közleményében.

2012.12.11.

A Magyar Hírlapnál is képben vannak. A kormánypárti hírportál szerint a HÖOK elnöke: Kovács András...

2012.12.11.

Kövér László szerint van akinek van tandíj és van, akinek nincs. Egyébként a kormánypárti képviselők közül egyedüliként ismerte el egyáltalán a tandíj létezését. Agyérgörcsre hajlamosabbak ne kattintsanak.

 2012.12.11.

Úgy tűnik, hogy a hallgatók felé való kommunikációban a kormányzat tovább kívánja erőltetni a bicskanyitogató módon irritatív atyáskodó hangnemet. Legalábbis erre utal Balog Zoltán miniszter legújabb megszólalása, melyben az általa javasolt egyeztetésre érkezett HÖOK-os elutasításra, így reagált: " örül neki, hogy korrekt intelligens választ kapott. Hozzátette: megérti, hogy a hallgatók most szeretnék kipróbálni erejüket."

2012.12.11.

"A felsőoktatás és annak költsége ugyanis egy családon belül tipikusan vacsoraasztal-téma: olyan ügy, amelyről az emberek sokkal szélesebb körben beszélnek, mint általában a klasszikus pártpolitikai kérdések esetében. Egy egyetemista sorsát így a családjában legalább négy-öt ember viseli szívén, ennyien tudnak majd arról, hogy mi is a helyzet a felsőoktatással. S akkor még nem beszéltünk a várható országos tiltakozásokról, amelyek felerősítik, még több emberhez viszik a hírt, hiszen minek ugrálnak a fiatalok, ha amúgy a kormány megnyugtató közleménye áll közelebb a valósághoz.

Egy szónak is száz a vége: meggyőződésem, hogy az eddig járt nyomvonalon haladva a Fidesznek ez egy megnyerhetetlen és életveszélyes ügy." - Török Gábor a felsőoktatás körül kialakult ingoványos helyzetről.

2012.12.11.

A kormányzati kommunikáció is élénkülni látszik. Orbán Viktor levelet írt Nagy Dávidnak a HÖOK elnökének, melyben a kormányfő kifejtette: "Döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk", majd a szakmai egyeztetés céljából azt tanácsolta, hogy a HÖOK forduljon Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

Balog Zoltán Orbán Viktor levelére rímelően valóban tárgyalásra hívta a HÖOK elnökségét ma délutánra, azonban az egyeztetésre a HÖOK nemet mondott. "Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is" - érvelt Nagy Dávid a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

2012.12.11.

    (forrás: Bujdos Tibor, boon.hu)

Továbbra is pörögnek az események, ma Miskolcon foglaltak kormányhivatalt a borsodi hallgatók, melynek során abbéli követelésüknek adnak hangot, "hogy az ifjúságot romba döntő intézkedéseket azonnal fejezze be a kormányzat..."


Tiltakozás a felsőoktatás ellehetlenítése ellen: hallgatói/oktatói fórum a PTE-n!

A kormány oktatáspolitikai döntéseit elfogadhatatlannak tartó leendő,jelenlegi és volt hallgatók, oktatók, középiskolai diákok, szülők és általában bárki számára nyitott összejövetelt szervezünk a pártpolitikai elköteleződésektől mentes Hallgatói Hálózat égisze alatt (mely elsősorban az előbb említett csoportok alulról szerveződő mozgalma), a pécsi Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal együtt.

Az esemény célja egy lelkes és tettre kész csapat összekovácsolása, továbbá az aktuális felsőoktatási törvények (tandíj, keretszámok, hallgatói szerződés), az egyetemek pénzügyi kivéreztetésének és a képzések ellehetetlenítésének okán az AKTÍV ellenállás lehetőségeinek és módjainak kidolgozása.

A fórum helyszíne és dátuma: 2012. 12. 11. 18:00, PTE BTK Aula
Az facebookon az eseményt itt találjátok
.

2012. 12. 10.

Országszerte várhatóak megmozdulások, többek között Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Sopronban és persze Pécsett. A HÖOK oldalán az összes esemény facebook linkjét megtaláljátok!

(forrás: Kelemen Zoltán Gergely, mti.hu)

2012. 12. 10.
"Elfoglalták a kormányhivatalt a szegedi egyetemisták" - olvashatjuk a hvg.hu-n. Az ELTE-n pedig először nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva próbálták ellehetetleníteni a hallgatói tüntetést, de végül kiderült, hogy félreértésről van szó... 

"Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját! A keretszámokat a felvételi előtt két évvel tegyék közzé! Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat! Töröljék el a hallgatói szerződést! Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!" - olvashatjuk az eduline-on a hallgatók követeléseit, melyet a HÖOK és a HaHa közösen dolgozott ki.


2012. 12. 09.
Stemler Miklós, a PécsiBölcsész alapító főszerkesztője, a hvg.hu újságírója egy rövid publicisztikában foglalta össze a jelenlegi helyzetet. Armageddon lett az írás címe, mely önmagában is sokat sejttető.

2012. 12. 09.
Várnagy Szabolcs, a PécsiBölcsész jelenlegi főszerkesztője a "Fondorlatos összeesküvés vagy csak szimpla rövidlátás?" című írásában próbál értelmes okokat találni a keretszámcsökkentésre.

2012. 12. 09.
A legfelháborítóbb, hogy az a politikai „elit” gusztustalankodik bele rendre a felsőoktatás témakörébe, melynek berkeiből rendre felröppenek olyan hírek, hogy „most ez lopott nyelvvizsgát”, „most az plagizálta a szakdolgozatát/doktoriját, de nem is, mert nincs is meg”. - Lenthár Balázs, a PécsiBölcsész főszerkesztő-helyettesének, a témához kapcsolódó írását itt olvashatjátok.


2012. 12. 08.
A HÖOK médiacsomagot juttatott el a hallgatói szervezeteknek, mely öt plakátból áll - a linkekre kattintva letölthetitek őket: Eladósodott fiatalság; 10480 állami finanszírozott hely; Röghözkötést NEM, Tandíj a felsőoktatásban; Tiszteletet, bizalmat!

2012. 12. 08.
A Ténytár tumblr oldalán egy remek összefoglalást találhattok arról, hogy a Fideszből ki mit mondott a tandíjról, míg ellenzékben voltak. A kedvencünk Orbán Viktortól származik - Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot... -  de rengeteg jó szöveget találhattok még.

2012. 12. 07.
Az Oktatásért Felelős Államtitkárság közleménye szerint széleskörű egyeztetések eredménye a drasztikus keretszámcsökkentés. A közleményt itt olvashatjátok.

2012. 12. 06.
A HÖOK sajtótájékoztatót tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, ahol bejelentették a népszavazási kezdeményezésüket - a történtekről az indexen itt találtok beszámolót, a HÖOK kiáltványát pedig itt találjátok.

2012. 12. 06.
A kormány döntése széleskörű társadalmi felháborodást keltett. A Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kifejezte egyet nem értését.

2012. 12. 06.
Az Eduline összehasonlító táblázatot közöl, melyben karonként párhuzamba állítják a 2012-es és a 2013-ra várható keretszámokat. 

2012. 12. 05. este
A kormány elfogadta a tervezetet.

2012. 12. 05.
Zag Gábor, a PTE EHÖK elnöke közleményében elfogadhatatlannak tartja a keretszámokról szóló tervezetet és kifejti: "Abban az estben, ha ez a tervezet a szerdai kormányűlésen elfogadásra kerül, nem csak egyetemeink és régióink, de nemzetünk jövője is komoly veszélybe kerül".

2012. 12. 04.
Az MTI hírére a HÖOK elnöke, Nagy Dávid a következőt reagálta az index.hu-n: "Arra már láttunk példát, hogy aki az ifjúságot semmibe vette, az sokáig nem maradt hatalmon". A cikkben továbbá részletesen taglalják a keretszámcsökkentést, a konkrét számadatok tükrében.

2012. 12. 04.
"Az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, hogy a kormány a munkaerő-piaci igényekhez illeszkedően, az ágazati stratégiákban meghatározott prioritásoknak megfelelően, a nemzeti együttműködés programjában vállalt társadalompolitikai törekvésekkel és a Széll Kálmán Terv fiskális célkitűzéseivel összhangban összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. A megállapított létszámkeretből az Emmi javaslata szerint jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának." - forrás: MTI