…, a felfedező

Tudom, tudom! Mindenki rögtön a Dóra nevet helyettesítette be a pont-pont-pont helyére. Nem baj. Várható volt, hiszen ki más lehetne a nagy felfedező, ha nem az a furcsa kislány a televízióból. Mindenkit megnyugtatok, nem róla lesz szó.
Haladjunk is tovább ahhoz a témához, amiről valójában írni akarok. Mindenki be tud helyettesíteni egy nevet a „felfedező” elé. Mondjuk a sajátját. Minden embernek van olyan hely, amit egyszer az életében fel akar kutatni. Egy ország, egy város, egy nemzeti park, egy látványosság s lehetne még a sort folytatni, és folytatom is eggyel, ami a leglényegesebb jelen esetben: más bolygók. 
 
Az űrutazás már sok éve az emberiség érdeklődésének előterében áll és megannyi felfedezés történt, amely még izgalmasabbá teszi ezt a témát. Elég, ha csak az exobolygókra gondolunk. Tudom, sokaknak ez nem mond semmit, és őszinte leszek: a mai napig én sem tudnék róluk, ha valamilyen úton-módon fel nem fedezek egy oldalt.
Ez az említett webes felület egy virtuális utazási iroda, amely által bepillantást nyerhet az ember a Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringő bolygók világába. Ezek azok a bizonyos exobolygók. A Google Térkép alkalmazás utcakép módjához hasonlatos módon nézhetünk körül egy-egy science fictionbe illő égitest felszínén. Az oldal kreatív és figyelemfelkeltő, elsősorban az előző évszázad filmplakátjaira emlékeztető posztereket emelném ki, de az egyes címek és rövid leírások is hozzájárulnak ahhoz, hogy át tudd érezni a bolygó „hangulatát” a felfedezés során.
 
Hogyha elérhető lenne már az a technika, amivel képes lenne az ember ilyen hosszú út megtételéhez, a következő sorrendben ajánlanám a felfedezendő állomásokat:
Az első a Trappist-1 bolygórendszere lenne, amely a Vízöntő jegyében áll. Ez a sajt nevéhez hasonlatos égitest a központ, a csillag, amely körül hét bolygó kering, ebből három a lakható zónában található. Felszínükön víz jelenléte valószínű, szóval szomjan nem halnánk, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg le tudnánk hűteni magunkat egy űrtengerben. 
Az itt eltöltött időt követően felszállva a „hiper-szuper” űrhajóba mennénk is tovább a Kepler-16b-re vagy informális néven Luke-ra, ami egy Star Wars-rajongó számára maga a mennyország lenne, hiszen ez az első olyan felfedezett exo, amely két Nap körül kering. Tisztára, mint a Tatuinon, ahol két csillag jelenik meg a naplementében. 
 
Következő állomásunk a hely, ahol a szomszéd kertje mindig zöldebb… Khm, vagyis pirosabb, hiszen a Kepler-186f felszínén ez az uralkodó szín. Ezen az állomáson biztosan levetítik a Walter Matthau és Jack Lemmon nevével fémjelzett klasszikus filmet, csak a nevét kissé megváltoztatva. 
 
A moziest után a bulié lenne a főszerep, hiszen a következő exo-n, amely a PSO J318.5-22 nevet viseli, örök holdvilág van, „az éjjel soha nem érhet véget…” és igazi szabadság uralkodik az egész bolygón, hiszen nem függ semmitől: egyedül lebeg a hatalmas űrben. 
 
A tánc fáradságait és a másnaposságot kipihenve a gyerekeknek kedveznének a következő helyszínen, ami maga a gravitáció vidámparkja. A HD 40307 g tömege nagyobb a Földnél, és gravitációs vonzása is erőteljesebb. Kár lenne kihagyni egy ilyen élményt.
 
Majd végül elérkeznénk az utolsó állomáshoz, ahhoz az exobolygóhoz, ahová mindnyájunknak el kell jutni. Persze nem azért, hogy homárvörösre süljünk, inkább azért, hogy tiszteletünket tegyük, hiszen ez az első planéta, amely új távlatokat nyitott az asztronómia területén. Felnyitotta a tudósok szemét, hogy nem a Föld az egyetlen olyan bolygó, amely egy Naphoz hasonló csillag körül kering, és mindemellett egy új bolygóosztályt is köszönhetünk neki, ami a Hot Jupiters nevet viseli és az exo-k egyik alosztályát képezi. Nevüket onnan kapták, hogy felszínük forró, illetve pályájuk sugara kicsi és közelítően kör alakú; tömegük pedig majdnem vagy teljes mértékben megegyezik a Jupiterével. 
Utunkat befejezve sok csodával térnénk haza, abban biztos vagyok.
 
Zárásként megemlíteném azt, amit már megtettem az elején, hogy nem ismerném ezeket a csillagászati jelenségeket, hogyha nem fedezem fel a következő oldalt, de nem találtam, sőt át is ugrottam volna a honlap megnyitását, ha a húgom nem lenne odáig az űrért és az asztronómiáért. Számomra ő az a bizonyos Felfedező, aki miatt ez a téma is az érdeklődési körömbe került és aki miatt mindig megannyi új információt lelek fel, amelynek egyik szeletét most megosztottam veletek.