A dobozolás művészete

Pár nappal ezelőtt egy barátnőmmel üldögéltünk egy bögre limonádéval a kezünkben, amikor egyszer csak azt mondta, ő most összeszámolta, és már tizennégyszer költözött. Nagy szemekkel néztem rá, és mielőtt feltettem volna a kérdést, hogy érti ezt, már el is kezdte sorolni, hogy egyszer elköltöztek a családjukkal, aztán jött az egyetem, ahol a kollégiumba minden évben ki és be kell költözni és ott van még az a két félév, amit Erasmus ösztöndíjjal külföldön töltött. Közben elkezdtem kisakkozni, hogy én most hányadik költözésemnél járok, és magam is meglepődtem. Akárhogy is számolom, ez az őszi a tizenhatodik volt. Valahogy fel sem tűnt. Számomra a pakolás mindig egy olyasféle dolog volt, amit szerettem csinálni. Ezzel nem mind vagyunk így. Bárhogy viszonyulunk a témához, az biztos, hogy a költözés sok szervezést, energiát és pénzt igényel. Az évek alatt azonban jópár dologra rájöttem, ami igencsak megkönnyítheti a folyamatot. Az alábbiakban ötleteket olvashatsz, amik segíthetnek abban, hogy a dobozolás és a szülői háztól távol töltött idő rémálom helyett klassz program legyen.

Hol? Mikor? Hogyan?

Az első és legfontosabb dolog, hogy tisztázd, hol is fogod eltölteni életed következő epizódját a költözést követően. Kollégium? Albérlet? Derítsd ki, milyen a felszereltség, ugyanis ezzel rengeteg felesleges dolog cipelésétől kímélheted meg magadat. Kérdezz meg felsőbb éves kolisokat, faggasd ki a főbérlőt alaposan. Derítsd ki, hogy mikor tudsz pontosan beköltözni, milyen iratok kellenek hozzá. Az sem mellékes, hogyan fogsz eljutni leendő otthonodba, hiszen nem mindegy, hogy négy átszállás közben kell-e hat bőrönddel egyensúlyoznod, vagy a családi kocsi ülésén robogsz a kollégium felé. Rengeteg energiát és helyet spórolhatsz meg, ha odafigyelsz ezekre az apróságokra.

Írj listát!

Ha mindezzel megvagy, vegyél elő egy papírt és egy tollat, ülj le és gondold át mi mindenre lesz szükséged. A listát ezután tűzd ki a lakásban valahová, ahol szem előtt van, így bármikor kiegészítheted, módosíthatod. 

Pakolj okosan!

A bőröndök és utazótáskák mellett praktikus lehet, ha beszerzel pár nagyméretű dobozt is. Érdeklődj boltokban, mert a legtöbb helyen egészen biztosan ingyen elvihetsz pár darabot belőlük, hiszen csak a szemétbe kerülnének. A dobozokat a költözés után is hasznosíthatod, mindössze egy neked tetsző csomagolópapírra, ollóra és ragasztóra lesz szükséged, és már kész is lesznek az egyedi tárolóid, amikben tarthatsz akár papírokat, konyhai eszközöket, fűszereket is. A pakoláskor igyekezz minden helyet kihasználni.

A kisebb, törékeny holmik biztonságosan utazhatnak a cipők belsejében. Így ezek a szabad helyek sem maradnak kihasználatlanul. A ruhák dobozolásakor használd a piramis elvet. A bőrönd aljára tedd a cipőket, lehetőleg a kerékhez közel, így, amikor húzni kezded a táskát, akkor a nehéz lábbeli nem nyomja össze a többi holmit. Emellett az alsó részre terítsd a nadrágokat is, úgy, hogy a száraik kilógjanak a bőrönd két oldalán. Ezután jöhetnek a feltekert ruhák, ez lesz a piramis középső rétege. Felülre pedig az apró tárgyakat és könnyen gyűrődő ruhákat rakd. Végül az egészre terítsd rá a nadrágok szárait, ezzel zárva le a piramist.

Kezdj új életet új lakóhelyeden, légy környezettudatos!

Ha eddig még nem gyűjtötted szelektíven a hulladékot, itt az ideje, hogy változtass! Beszéld meg leendő lakótársaiddal, és készítsetek dobozokból külön tárolót a műanyag és a papír hulladéknak. Szerencsére egyre több helyen vannak már szelektív hulladékgyűjtő edények, az idei évtől már a PTE kollégiumaiban is elhelyeztek ilyeneket. A PET palackokat mindig tapossátok laposra, így sokkal kevesebb helyet foglalnak. Kérdezzetek körbe, hogy a környéken hol gyűjtenek kupakot, amit ha leadtok, egy jó kezdeményezést támogathattok, például beteg gyermekek kezelését segíthetitek. 

Igyekezz a minimálisra csökkenteni a hulladékot!

Megannyi dolog van, amit ahelyett, hogy kidobnál felhasználhatsz még. Az üres befőttes üvegben például tárolhatsz fűszereket, müzlit vagy épp teát, ráadásul még jól is fog kinézni. 

Vásárolj tudatosan! 

Egy felmérés szerint a világon évente az emberi fogyasztásra szánt teljes élelmiszermennyiség mintegy harmada pocsékba megy. Mindig tervezd meg, hogy mire van épp szükséged és csak azt tedd a kosaradba. Nézz szét a leértékelt termékek között is, mert itt az eredeti ár töredékéért juthatsz finomabbnál finomabb élelmiszerekhez. A minőségét megőrzi felirat nem azt jelenti, hogy ezután már nem ehető a termék, hanem azt, hogy az adott élelem már nem biztos, hogy a legjobb minőségű, azonban abszolút fogyasztható. Ha mégis akad felesleges harapnivaló a polcodon, ne dobd ki, hanem kérdezz körbe, egészen biztos, hogy lesz jelentkező, aki szívesen megenné. 

Emellett próbáld minimálisra korlátozni az energiafogyasztásodat!

Kapcsold le a lámpát, ha nem használjátok, mindig húzd ki a konnektorból a töltőt, ne folyasd feleslegesen a vizet.